10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ!
WWW.ALEVRI.COMΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΜΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΣΑΣ!
Η σπιτική μαρμελάδα είναι ψηλά στις προτιμήσεις όσων αρέσκονται να καταπιάνονται με τη ζαχαροπλαστική. Είναι πολύ εύκολο να γίνει, έχει χαμηλό κόστος και διατηρείται για πάρα πολύ καιρό στον ψυγείο, ώστε να την απολαμβάνουμε στο πρωινό μας, σαν γαρνιτούρα σε γλυκά και παγωτά, αλλά και σε άλλες γλυκές μας δημιουργίες όλο τον χρόνο!
Μικρά μυστικά για μεγάλη επιτυχία στην σπιτική μας μαρμελάδα!
Συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες κάθε φορά που θέλετε να φτιάξετε σπιτική μαρμελάδα:
- Μπορούμε να παίρνουμε τα φρούτα με τα οποία θέλουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα όταν είναι στο τέλος της εποχής τους, που είναι πιο ώριμα και που η τιμή τους έχει πέσει κάπως (αυτό ισχύει κυρίως με φρούτα όπως τα βερίκοκα, οι φράουλες, τα κεράσια, που όταν πρωτοκάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των καταστημάτων έχουν αρκετά «τσουχτερή» τιμή).
- Η αναλογία ζάχαρης είναι συνήθως 1:1 (δηλαδή για κάθε κιλό φρούτου, 1 κιλό ζάχαρη) εκτός από κάποια φρούτα, όπως το σύκο, που είναι παραπάνω γλυκά από το συνηθισμένο. Ακολουθούμε πιστά την εκάστοτε συνταγή.
- Ζυγίζουμε τα φρούτα μας για να υπολογίσουμε τη ζάχαρη πάντα καθαρισμένα.
- Ανακατεύουμε συχνά το μίγμα μας στην κατσαρόλα για να μην «πιάσει» στον πάτο η μαρμελάδα.
- Για σωστότερη συντήρηση της σπιτικής μαρμελάδας, αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα που έχουμε αποστειρώσει καλά.
- Αν δούμε ότι ο πάτος της κατσαρόλας έχει αρπάξει, δεν απογοητευόμαστε, αλλά μεταφέρουμε αμέσως σε άλλη κατσαρόλα και συνεχίζουμε σε χαμηλότερη φωτιά.
- Αν δούμε ότι μια μαρμελάδα που έχουμε ξεχάσει στο ψυγείο έχει αρχίσει να χαλάει, δεν χρειάζεται να την πετάξουμε απαραίτητα. Απλά αφαιρούμε το επάνω μέρος και της κάνουμε ένα βράσιμο.
- Αν η μαρμελάδα έχει πήξει υπερβολικά, αραιώνουμε με βραστό νερό και ξαναδένουμε.
- Αν αντίθετα η μαρμελάδα μας βγει πολύ νερουλή, μπορούμε να την ξαναβράσουμε προσθέτοντας λίγο χυμό μήλου (είναι ένα φρούτο πλούσιο σε πηκτίνη).
- Μπορούμε να αρωματίσουμε τις μαρμελάδες μας με διάφορα μυρωδικά: βανίλια, ξύλο κανέλας, γαρύφαλλο, φύλλα βασιλικού ή δυόσμου (είναι υπέροχα στην μαρμελάδα λεμόνι), γλυκάνισο κ.ά.
Και μερικές συνταγές με μαρμελάδα από τη συλλογή μας!
Τη σπιτική μαρμελάδα μπορούμε να την απολαύσουμε στο πρωινό μας στο ψωμί ή τη φρυγανιά μας, σαν σος σε τηγανίτες και pancakes, σαν γλυκιά γέμιση σε σπιτικές κρέπες, για να γαρνίρουμε παγωτό το καλοκαίρι, αλλά και σε διάφορα σπιτικά γλυκά, όπως μπάρες crumble με μαρμελάδα, κέικ με μαρμελάδα και ροζ γλάσο, χαλβά ψυγείου με μαρμελάδα πορτοκάλι, μπισκοτάκια βουτύρου με μαρμελάδα φράουλα.